Eczacılar Odası Nöbetçi Eczaneler ve Her İlacın Bulunmaması Konusunda Açıklamada Bulundu!

Uşak halkının nöbetçi eczanelerle ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiği röportajımızın üzerine Uşak Haber Merkezi Editörü Ferhat Karaturp ile konuyu değerlendirmiş ve yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik yetkili kurum ve kuruluşların açıklama yapması gerektiğini ifade etmiştik. Konuyla ilgili beklenen açıklamayı Eczacılar Odası Başkanı Oğuz Kaan Şahin yaparken; nöbetçi eczanelerin sayıca az kalması, istenilen ilacın bulunamaması ve eczanelerde alınan ücretler konusunda bilgilendirmede bulunuldu.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz Gündeme Dair programında Uşak Haber Merkezi Haber Editörü Ferhat Karaturp ile nöbetçi eczanelerin yetersiz kaldığı ve reçetede yazılı ilaçların bulunamadığına yönelik halkın şikayetlerini değerlendirmiş ve yetkililerin konuyla ilgili halkı bilgilendirmesi gerektiğini belirtmiştik. Haberimizin hemen ardından Eczacılar Odası Başkanı Oğuz Kaan Şahin bir açıklamada bulundu. İşte Eczacılar Odası Başkanı Şahin’in açıklamaları...

UŞAK’IN NÜFUS ORANINA BAKILDIĞINDA 2 NÖBETÇİ ECZANE UŞAK İÇİN YETERLİ!

Öncelikle nöbetçi eczanelerin yetersiz olduğu yönünde halkta bir görüş hakim olduğuna değinen Şahin; bizim buradaki gözlemimiz şudur: Özellikle Ocak ve Şubat aylarında baş gösteren grip salgını nedeniyle hastanelere aşırı bir başvuru ve bir yığılma gerçekleşti. Bu yığılma ve yazılan ilaçlarla birlikte eczanelerde de bir yığılma meydana geldi. Bizler bahar ayları ile birlikte bu yoğunluğun azalacağını düşünüyoruz.Uşak’ın nüfusuna baktığımızda da  2 nöbetçi eczanın bulunması Uşak için yeterlidir” Şeklinde konuştu.

SAĞLIK HİZMETLERİ BEDAVA DİYE BİR ŞEY YOK; ECZANELER, DEVLET ADINA MUAYENE ÜCRETLERİNİN TAHSİLATINI YAPIYOR!

Reçetelerden alınan ücretlerdeki katılım payları konusunda da vatandaşın yanlış yönlendirildiğini belirten Şahin; alınan ücretler hangi hastanede muayene olursanız olun devletin aldığı bir bedeldir. Ücretsiz sağlık hizmeti gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak burada hükümet politikaları gereği eczanelerle yapılan protokolden dolayı devlet adına muayene ücretlerini biz alıyoruz. Aldığımız bu ücretler yaptığımız anlaşma gereği devletten bizim alacağımız paradan düşülüyor. Yani o paranın eczane ile hiçbir bağlantısı yok.

MUADİL İLAÇLARIN, REÇETEDE YAZILAN İLACIN YERİNE VERİLMESİ TIBBEN DE HUKUKEN DE UYGUNDUR!

Reçetede yazılan ilaçların kalmaması durumunda o ilaçların muadillerinin verilmesi ve ecza depolarının günün 24 saatinde hizmet vermemesi konusunda da açıklamada bulunan Oğuz Kaan Şahin; muadil ilaç yanlış ilaç demek değildir. Muadil ilaç da reçetede yazılı olan ilaç gibi Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış olan ve benzer özellikleri taşıyan ilaçlardır. Eczaneler de reçete üzerinde yazılı ilaç elinde kalmadığında o ilacın eşdeğeri olan muadil ilaçları verebilir; hem kanunen hem de tıbben böyle bir hakkımız bulunmaktadır. Ecza depoları konusunda ise bizim ecza depolarıyla ilişkilerimiz iyi ve  bizi kırmayıp saat gece 22:00’lara kadar depolarını açık tutuyorlar. Ama onlar da işçi sendikaları ve yanlarında çalıştırdıkları personelin mesai saatleriyle ilgili sıkıntıları olduğu için belli bir saatten sonra hizmet veremiyorlar ” diye konuştu.
   24.07.2017 PAZARTESİ  NÖ.ECZ.
LOKMAN ECZANESİ  Sıradaki